+387 61 249 607 [email protected]

Svečanim prijemom koji je održan u sarajevskom hotelu Radon Plaza 11. maja 2022. zvanično je započelo sa radom Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini. Cilj udruženja je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH.

Osnivači su Ambasada Republike Italije u BiH, te Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina, Bosancar d.o.o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad (Mettaleghe Group), Bytres d.o.o. Prijedor i Ella Textile d.o.o. Gradiška (Calzedonia group) koji su ujedno i prvi članovi ovog Udruženja.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza istaknuo je kako je “Ambasada snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje italijanskih kompanija u Bosni i Hercegovini. To je zapravo projekt koji može povećati sinergiju između naših privrednih subjekata i suradnju s nadležnim tijelima u zemlji, pridonoseći daljnjoj konsolidaciji izvrsnih bilateralnih odnosa između Italije i BiH,” dodao je Di Ruzza.

U tom kontekstu, ambasador je podsjetio kako je Italija 2021. godine postala prva zemlja izvoznica u Bosnu i Hercegovinu i kako na ovom tržištu djeluje ogromna i razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se spretno etablirale u različitim proizvodnim sektorima ili kroz direktna ulaganja ili uspostavljanje zajedničkih ulaganja s lokalnim partnerima. “Stvaranje Udruženja italijanskih privrednika u BiH stoga je u punoj koherentnosti s intenzitetom i dinamikom ekonomskih odnosa dviju zemalja”, zaključio je Di Ruzza.

“Ovakav vid udruživanja je nešto što je pohvalno i što će nama u mnogome olakšati da imamo konstantnu komunikaciju koja će unaprijediti  naše odnose i privredni sektor sa investitorima iz Italije. Svi investitori koji dolaze na područje KS donose nove standarde i nova iskustva koja djele sa našim ljudima što na neki način doprinosi poboljšanju poslovnog ambijenta.Vjerujem da će Udruženje italijaskih poduzetnika pospješiti postojeću suradnju između BiH i Italije”, kazao je Adnan Delić ministar privrede KS.

Ekonomski odnosi između Italije i Bosne i Hercegovine, zbog komplementarnosti ekonomskih sistema, rezultirali su činjenicom da je Italija drugi najveći komercijalni partner u BiH, te da postoji oko 80 italijanskih kompanija koje su osnovane direktnim ili zajedničkim ulaganjem i koje broje više od 10.000 zaposlenih.

“Preko 10 000 radnika je zaposleno u BiH u italijanskim firmama. To je zaista jedan značajan podatak i upravo zbog ovoga je osnivanje Udruženja još značajnije.  Mi sa naše strane kao ured ICE stojimo vam na raspolaganju i otvoreni smo za saradnju.”, kazao je Muris Goralija iz Agencije za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih firmi (ICE).

Kompanije su pretežno orijentisane na proizvodnju odjeće i obuće, te hemijske, mašinske, metalurgijske, građevinske i dizajnerske djelatnosti. Tradicionalno tu su automobilska i tekstilna industrija, ali posljednjih godina i IT sektor.  Italijansko prisustvo u bankarskom sektoru je također na značajnom nivou. Oko 30% bh. bankarskog tržišta pokriveno je s grupama Intesa Sanpaolo i Unicredit.

Mala i srednja preduzeća po kojima je Italijansko gospodarstvo prepoznatljivo i jedinstveno u svijetu su zapravo motori ekonomije i predstavljaju ključni izvor ekonomskog rasta. Prisustvo brojnih italijanskih poduzetnika u našoj zemlji pokazatelj je nužnosti ovog Udruženja i spremnosti da pokažu da se moguće razvijati u BiH. Vjerujem da ovo Udruženje ima potencijal za otvaraje više radnih mjesta i u razvoju privrednog sektora. Možemo biti zadovoljni onim što smo postigli našim bilateralnim odnosima”, poručila je Marija Zubonja, šefica odsjeka za susjedne zemlja Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

U svrhu razvijanja i unaprjeđivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promovisanja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH, Udruženje svoje djelovanje usmjerava na ciljanu podršku aktivnostima svojih članova i opšti razvoj ekonomske razmjene između pomenuta dva tržišta.

Prirodni resursi BiH i dalje su nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, stočarstvu, rudarstvu, šumarstvu, ribarstvu, turizmu i drugim sektorima, poručeno je sa skupa.

“Na ovaj datum, 11. maja/svibnja 2022., Udruženje italijanskih privrednika u BiH započinje svoje poslovanje na najbolji mogući način, obzirom na veliki odziv privrednika koji su potvrdili svoje učešće na ovom skupu. Posebno sam ponosan što sam predsjednik Udruženja čiji je prioritetni cilj identifikacija i interpretacija problema i očekivanja kompanija u ovom specifičnom trenutku kada je na međunarodnom nivou započela prava kulturna revolucija, ili još ispravnije rečeno revolucija je prisutna u cijelom svijetu. Društveni i ekonomski tokovi će se morati suočiti s novim idejama i inicijativama, što je pravi epohalni izazov koji će italijanske kompanije u BiH, siguran sam, znati iznijeti”, izjavio je ovom prilikom Giuseppe Franchi, predsjednik Udruženja.

Za počasnog predsjednika Udruženja italijanskih privrednika u BiH izabran je NJ.E. Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u BiH,  dok će funkciju Predsjednika Udruženja obnašati Giuseppe Franchi, koji je ujedno osnivač i direktor kompanije Bosancar d.o.o. iz Bosanke Krupe, a operativni poslovi povjereni su Almi Đulić, sekretaru Udruženja.