SUSRETI PRIVREDNIKA U ZENICI

Udruženje italijanskih privrednika u BiH, pod sponzorstvom kompanije SPIN316 iz Zenice – prvog člana udruženja,  organiziralo je 31. marta u Zenici susrete privrednika pod nazivom Networking Event: Business Talks

Prisutnima su se obratili Nj. E. Marco di Ruzza, ambasador Republike Italije i počasni predsjednik udruženja, zajedno sa saradnicima iz Komercijalnog ureda Ambasade, direktorica Ureda u Zagrebu i Sarajevu Agencije ICE (Italian Trade Agency), Sandra di Carlo i predsjednik Udruženja italijasnkih privrednika u BiH Giuseppe Franchi.

Događaju su prisustvovali ministar privrede ZDK Samir Šibonjić, predstavnici zeničke Razvojne agencije ZEDA, Privredne komore FBiH i ZDK, Udruženja poslodavaca te brojni poduzetnici kojima je ovo druženje i namijenjeno.

Ministar Šibonjić je istako da je privreda ZDK stub razvoja Bosne i Hercegovine te da postoji interes za partnerske programe s italijanskim prijateljima kao bi još snažnije bio unaprijeđen poslovni ambijent u ovom, privredno vrlo aktivnom kantonu.

Amabsador Marco Di Ruzza je naglasio da će u novembru ove godine u Sarajevu biti organiziran Business Forum koji će okupiti bosanskohercegovačke i italijanske privrednike i zvaničnike sa ciljem privlačenja italijanskih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja Franchi naglasio je da u svrhu razvijanja i unaprijeđivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promovisanja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH, udruženje svoje djelovanje usmjerava na ciljanu podršku aktivnostima svojih članova, umrežavanje italijanskih i bosansko-hercegovačkih privrednika, kao i opšti razvoj ekonomske razmjene između pomenuta dva tržišta.