U Sarajevskom ratnom teatru SARTR, 8. decembra izvedena je baletno-muzička predstava Leonardo, u produkciji italijanske teatarske trupe Nestor Theater Company i uz sponzorstvo Udruženja italijanskih privrednika u BIH, zahvaljujući podršci članica Bosankar, Intesa Sanpaolo banka i Fribraworld.

Više od trideset umjetnika na scenu SARTR-a donijelo je zvuk, boju i prizore italijanske renesanse. Režiju, produkciju i koreografije, potpisuje umjetnički direktor teatarske trupe “Nestor Theater Company”, Kevin Arduini. Kroz koreografske slike, koje harmonično spajaju balet, muziku, operno pjevane i glumu, autor pripovijeda o životu Leonarda da Vincija, s jedne strane, prateći njegov životni put, a s druge strane, podsjećajući na njegovo plodno umjetničko stvaralaštvo i njegov sveprisutni genij naučnika.

Inicijativa – temeljena na životu genija – slikara, naučnika i izumitelja Leonarda da Vincija – ima isključivo dobrotvorni karakter i nastala je u saradnji s neprofitnom organizacijom “Vrt plavih ruža”, aktivnom u BiH trideset godina, u domenu socijalnog i humanitarnog angažmana, i Ambasadom Italije u Sarajevu, a sav prihod od prodaje ulaznica, bit će usmjeren Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba “Bakovići”.

Projekat je velikodušno podržalo i sponzorisalo Udruženje italijanskih privrednika u BiH – AIIBH – element, izuzetno cijenjen od strane ambasadora Marca Di Ruzze.

“Ovaj događaj omogućen je zahvaljujući savršenoj sinergiji između svijeta privrede, svijeta kulture i svijeta organizacija trećeg sektora. Također, predstavlja i izuzetnu priliku da publiku i prijatelje Italije uvedemo u nastupajuće praznike, u ozračju dobročinstva”, rekao je Di Ruzza.